Tuesday, September 27, 2011

kemenangan bukan milik saya

this is not a dissapointed post, it is something to mention. hik...

al-kisah... selasa malam, 11.50 pm... somehow, private number appear on my phone screen... kepelikan sangat jelas disitu, sebab biasa kalo private no nih, sorang je... En Wan. so, dijadikan cerita, aku pun angkat telefon and he asked me to go to HEP by the very next morning... ok, dah tak sedap hati dah.. ni mesti kes last2 minit nih... adoi...

jadi hari rabu pagi tu, aku pun pergilah ke HEP, sampai pukul 9 pg, then masuk je pejabat en wan, dengar lagu then trus start practice sampai pukul 2 ptg... then malam tu sambung balik.

sesi latihan jangan ceritalah... aku nikan penakut high not.. high note memang hancur. then ad-lib yang ntah hape2... berapa kali kena tegur... jadi insiatifnye ialah aku wat fake note kat setiap ad-lib yang kena buat.. bengong kan???

ari khamis, aku tak de latihan sebabnya pagi aku ada kelas, petang en wan plak ada hal ngan intake pelajar baru, malam plak aku ada kelas. jadinya, aku pun tak berlatihan lah ari tu... ari khamis tu just cari baju n try settle kan suma je

then jumaat pagi, settlekan baju suma, and practice for two hours something je... malam jumaat supposed dah sampai UPSI but maybe terlalu penat, so kiteorg pergi sabtu pagi... so total practice hanya berapa jam je... scary ok tak cukup latihan nih... adehhh...

then sampai upsi, first day takde wat apa2... malam tu kiteorg gi tgk yang nyanyian solo punya pertandingan... ahh..sangat sedap suara sorang2... and aku sebenarnya sangat cuak malam tu memikrkan high note yang sangat goyah. so malam tu, dalam kereta pergi tasik kat proton city tu, sambil tu nyanyi practice dalam kereta..

sampai pukul 2 pagi kot... penat gila... tu pun en wan suruh wat showmanship malam tu.. siyes da tak larat. then balik bilik trus tido... pagi tu bangun lambat then trus gi wat latihan pentas... disebabkan ada record utk RTM, so rehearsal sampai ke petang.. letih tol. band plak salah main masa rehearsal RTM tu... at that time memang cuak larr... bukan salah main sebenarnya... dorang tak update ngan score baru... so, ada kekeliruan disitu..

malam tu, make up suma RTM yang wat... just aku wat tudung je la... adeh.. pening pale den memikirkan camne nak wat tudung tu... but siyesly, for me, costume bukan important pun.. kalo pakai cantik2 nyanyi cam hampeh apa guna?

itula yang berlaku malam tu.. evrything seems ok at first.. suma tade masalah... low note suma bley control... but then the last note, hancur!!! pecah kot!!! malu aku.. adoiiiii... masa rehearsal ok je... huhuhu..

nak tau tak sebab apa? sebabnya aku lupa nak amik nafas masa part yang sepatutnya aku amik nafas.. and another reason is, suara aku da serak time b4 nyanyi pun... ahh.. dissapoint tol aku time tu... bukan dissapoint sebab apa, tapi dissapoint sebab aku bawak lagu orang kot... lagu baru... cuak yang amat time tu...

turun je stage adoiiiii, rasa sangat serba salah!! nak ckp ngan en wan pun rasa cam "adoiii, bersalahnyaa"... a lot of time aku ckp sorry, but still tak hilang rasa bersalah tu....

malam tu nasib menyebelahi kami... Inspirasi merdeka, lagu baru yang dicipta oleh en Izwan Izhar dan lirik Qauyum "and" Mimi, berjaya meraih tempat ke-2.... clap3... 3rd place goes to UM and 1st place goes to USIM.

why i said kemenangan bukan milik saya... yang menang itu lagu, bukan penyanyi... hell impossible for a singer yang dah terpecah suara waktu perform boleh menang, betul tak? so yang membantu kemenangan kami ialah lagu dan lirik.. saya hanya penyampai lagu...

the real congrats should go to en wan and qauyum... not to me actually, saya hanya menumpang... :) adoiii

itu je lah... as i said earlier, this is not a dissapointed post... this is just to mention something, to who should the real congrats be... and another story is, saya hanya gfestanti orang untuk pergi wakil tu. heheheh... i wish i can do better next time..i hope... goodness!! please lah...

ps:// somehow, i've been cursed with 2nd place lately... festkapp 2nd place, festkum 2nd place, ni patriotik pun 2nd lagi... eh. not me lah... unimap.... hik

4 comments:

aLia-nL said...

congrats! biasa lah tu.dpt gak pengalaman kan =)) best jadi cm kau.hee.

Irsya said...

hahahah.. perosak lagu orang.. haha

IwanHM said...

Nice blog. Tbaik keep it up! Kejayaan dan kemenangan takkan terhasil Kalau x dari kerjasama yang xberbelah bg Saudari Irsya. Sememangnya sukar mendapatkan sesuatu lagu yang baru tanpa latihan yang mencukupi. Tp Irsya berjaya menangkap melodi tersebut dengan amat baik. Akan tetapi mungkin disebabkan keletihan dan gementar terhadap saingan. Padahal diri sendiri pun sudah terbaik dan terbukti dalam beberapa pertandingan di peringkat tinggi seperi MAKUM, Jab. kebudayaan dan byk lagi. Apapun sy amat berpuas hati terhadap komitmen yang diberikan. Sememangnya kejayaan tersebut milik kita bersama ;). Tqvm to my lovely singer and the lyricist!

Irsya said...

hohoho... domo arigatou en wan.. huhuhu.. insyaAllah, saya akan cuba untuk improve lagi pd masa akan datang